Tinggal beberapa hari saja lagi utk mengucapkan Selamat Jalan kepada RamadhanAl-Mubarak.
Personally, aku tidak mahu ia berlalu dengan pantas dan mengharapkan setiap bulan adalah Ramadhan. Namun ini sudah tentunya tidak akan berlaku. Bulan yang penuh keberkatan dan penuh dengan pahala hanya diberi sekali sahaja dalam setahun. Sama ada kita mengejar pahala di bulan itu atau sebaliknya, hanya diri sendiri yang mampu menjawabnya.
Aku tiada persiapan apa2 untuk menyambut Syawal tahun ni. Baju raya pon aku tak beli. Memandangkan ada selai dua baju yang baru je aku amik dari teller sebulan dua sebelum puasa, aku mengisyitiharkan itu sebagai baju raya aku lah. Kawan2 pulak sepakat utk mengisyitiharkan tema kaler baju raya tahun ni kaler hijau. Aku belek2 baju aku. Ok. Lulus. Memang kaler hijau.
Adakah kami akan berlenggang memakai baju hijau beramai2 utk ke open house tu aku belum pasti. Selalunye kalau ada open house ni, kawan2 aku ni jarang sangat2 la nak pakai baju raya. Setakat sarung jeans and t-shirt saja. Ini berdasarkan pengalaman tahun2 yang lepas. Hanya pakai baju raya bila raya pertama saja. Kadang2 tu petang raya dah tak pakai dah.
Semalam aku dapat sms dari kawan baik yang menetap di negara omputeh. Nak balik 3 minggu lepas raya. Aku check calander. Ye..masih dalam bulan Syawal. Beliau bertanya kalau2 aku ada berniat utk buat rumah terbuka. Kalau ada, dia nak datang tolong apa2 yang patut. Aku memang plan nak buat. Tambah2 kalau dia balik, dah tentu aku akan buat. Dah lama tak jumpa dia. Aku tanya dia kalau2 ada masakan istimewa yang dia nak makan. Yang tu Potel akan uruskan lah. Aku tukang bertanya saja. Mengenali dia, memang dia boleh makan semua. Yang aku duk perati lah sebelum ni kalau dia makan, kicap mesti ada kat sebelah. Peminat kicap ni.
Aku belum berbincang secara serious dengan Potel tentang open house ni. Tapi insyaAllah pasti aku buat. Masa inilah nak berjumpa kawan2 yang lama tak jumpa. Mengeratkan lagi tanda persahabatan. Amalan yang mulia kan.
Tahun ni aku tak lagi menjadi penjual kuih raya. Dan pencen. Tak seperi tahun2 sebelumnya. Jangankan kuih raya, segala kerepek2, rempeyek/tempeyek hatta mercun pon aku jual .Penjual yang tegar la ni. Tapi kini dah taubat nasuha tak jual mercun lagi dah. Kerana? Distributor aku pon dah tak jual. Kalau dia jual, mahu aku pon jual ni.
Sewaktu balik berbuka di kampong awal puasa lepas, aku berbisik dengan mak. Nak buat dodol. Aku cakap dengan mak, jangan buat dodol selagi aku tak balik. Aku nak mengacau dodol. Ikut mak, dia tak buat sebab abang aku dah siap order dari Parit Buntar. Aku merayu kat mak. Buat sikit pon jadilah. Dodol mak sedap. Lemak cukup. Tak manis sangat. Even anak buah aku yang belum mumayyiz pon suka. Depa panggil chewing gum Malaysia. Cuma bezanya yang ni boleh telan masuk dalam perut la dan takde side effect apa2 compared dengan telan chewing gum yang betul2 punye gum tu.
Seperti tahun2 sebelumnya, bila time membalut ketupat, aku akan menjadi orang kanan mak. Malah sekarang ni mak lepas semuanya pada aku. Maknanya aku dah lulus dengan cemerlang utk membalut ketupat palas. Kalau dulu gigih aku bertanya mak macam mana nak pulas ke kiri dan masuk ke kanan sampai kadang2 tangan aku macam nak terkehel sebab nak balut ketupat ikut piawaian mak. Kini, giliran anak2 buah aku pulak interview aku. Aku ajar sikit2 saja. Penat la mulut aku nak bitau dorang mcm mana nak balut. Posa2 ni memang kena kurangkan cakap. Kang dahaga (adakah ini alasan??) Dan, kalau ajar lebih2, habis la pulut dorang buat main.
Actually bagus juga bebudak tu nak tau. Selalunye aku kasi daun palas yang kecik2 utk dorang. AKu dulu pon mcm tu jugak. mak kasi yang kecik2 utk aku balut. Dah terer sket, mak kasi yang sederhana besar. Skang ni, besar atau lebar mana pon daun palas, insyaAllah aku boleh balut la walaupon takde la sehebat mak. Mana boleh celen mak. pengalaman dia berpuluh tahun berbanding dengan aku yang amatur ni..Mak selalunya akan masak 2 jenis pulut. Satu pulut biasa atau putih satu lagi pulut hitam. Pulut hitam kena rendam semalaman sebab berasnya lebih keras dari pulut biasa.
Tapi aku suka lagi pulut putih. Ada yang suka letak kacang la apa la. Aku tak suka. Biar original . Lebih sedap. Ikut selera masing2 sebenarnya. Selalunye mak tak akan rebus semua ketupat. Dia akan simpan dalam fridge sedikit buat anak2 bawa balik ke rumah masing2. Hari anak nak balik baru mak rebus balik. Utk menjaga kualiti ketupat. Mak memang best laaa...
Kalau abang ipar aku kat lumut beraya di kampung, peluang untuk kami makan lemang sangatlah cerah. Dia rajin membakar lemang. Buluh lemang kena pesan dari bapa saudara yang berada di Kubur Panjang dulu. Rumahnya dikelilingi pokok buluh lemang. Penduduk kawasan tu memang buat lemang pon..maklumlah pokok buluh banyakk..Kalau kami pesan, beliau memang pantas menghantar buluh lemang. Kalau malas, kami makan saja lemang kat rumah dia bila beraya ke sana. Penat sebenarnya nak jaga api lemang ni. Tambah2 puasa2 ni kan. Masa tu la teringat lai ci kang lah, sirap selasih la..air tebu lah entahapehape la yang teringat lagi…tambah2 bila berpeluh satu badan sebab bahang api lemang tu..kalau jaga api lemang ni jgn la suruhh aku buat benda lain. Penat. Boleh tersadai di tepi pintu macam dugong terdampar di pantai..penat wooooo. Setakat nak masukkan beras pulut dan santan dlm buluh lemang ok lagi lah. Nak jaga api tu haiii…panassss..kalau pikir2 la kan..ni baru api lemang..kalau api neraka mcm mana la…nauzubillahiminzalik...
Tahun ni aku cuti seminggu. Jumaat aku dah balik sini. Masuk keje hari tu. Then sabtu ahad cuti lagi. Woha! Sebab lepas tu aku akan bercuti panjang. Ramai kata kenapa aku cuti sekejap. Aku check2 balik cuti aku takde la pendek mana pon aku amik cuti. Ok la tu kalau dibilang dari hari Jumaat ni sampai Khamis depan. Sempat sangat2 kalau aku nak manja2 dengan mak..Cuma aku balik ke KL hari Rabu. Khamis tu aku nak rehat2 kat rumah nak kemas2 rumah cabut2 rumput n cabut la apa2 yang patut. Nanti kalau nak buat open house takde la rumah tu tunggang terbalik baru la nak terkocoh2 kemas. Dah terlambat dahh joyahhh...
Program lepas raya? Woha! Kalau tengok dari apa yang kawan2 plan tu, memang menakutkan je. Harap2 semua jadi la. Jangan setakat plan saja tapi tak jadi. Kalau tengok dari sejarah plan kawan2 aku ni, apa dorang plan tu jadi aje. Pagi ni plan, petang terus jadi…memang cayalah kat dorang ni!!
Wah..dah 2.10pm dah…ok la aku stop sini dulu. Buat semua yang terbaca blog aku ni, Selamat hari raya dan maaf zahir batin kalau ada salah silap. Mau duit raya? Kalau ada aku kasi lah. Dengan syarat mai beraya kat rumah aku. Dengan syarat lagi..kalau duit raya masih berbaki lahhh…Woha!!
Wednesday, September 16, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Selamat Hari Raya Blue !
best baca entry kali nih... haibat sungguh you lipat ketupat palas tu.. susah wooo... tok i saja yanng terrer, mak i masih amatur (keh keh)so boleh bayang la saya bagaimana ...
saya suka ketupat palas pulut putih letak jagung !
sekian
:-)
PF
Hi Cik Pretty,
Selamat Hari Raya utk awak juga and maaf zahir batin yea.
Mmenag susah woo nak balut ketupat. Asyik jadi ketupat betina je. Nak jadikan betina tu jantan, mak aaiii...hampir2 putus urat kentut den...maksudnya..memang giler putus asa la..hehehe..
wahh...yang letak jagung ni saya belum rasa la...Cik Pretty raya di mana ?kalau area Kedah tu boleh singgah beraya kat umah saya :)
Syoq la baca artikel hang hat nie,,Awat tak post sikit dlm blog xsmpendang tuu.. Ghamai la dok tunggu artikl hang
det, artikel aku ni mengarut2 yang banyak...tak ilmiah langsung...hehehe
Post a Comment