Bertandang ke Makassar selama 3 hari 2 malam sebenarnye belum puas buat kami meneroka kehidupan serta adab resam dan budaya masyarakat di sana . Perjalanan ke sana mengambil masa selama 3 jam setengah dan kami mendarat di Hasanuddin Airport tepat pukul 7.50pm.
Kami meneruskan perjalanan ke Horison Hotel dengan bayaran aiport taxi Rp 91 ribu untuk jarak perjalanan lebih kurang 20km. Sempat kami meminta Pak Malek, taxi driver utk berhenti di mana2 warung buat kami mengisi perut yang sudah berkeroncong. Memandangkan Makassar majoritinye penganut Islam maka kami tidak perlu bimbang tentang makanan di sana.
Pak Malek membawa kami ke satu warung utk menikmati sup2 yang terkenal di sana seperti sup kikil, sup saudara, sup konro serta ikan bakar.
Warung Pangkep tempat kami menikmati sup kikil, sup saudara dan sup konro
Bila dah lapar..penuh la meja dengan makanan.
Makassar terkenal dengan sea foodnya yang agak murah dan juga makanan tempatan yang wajib di cuba apabila ke sana. Antaranya Coto Makassar. Bukan Soto yea..tapi COTO..bunyi mcm budak2 cakap pelat tapi memang itulah sebutan serta ejaannya.
to be continued...
Friday, August 1, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment